VM: Frankrike – Marocko 2-0 Qatar 2022

Fotbollssagor kommer inte alltid med lyckliga resultat, men det är ändå vackra sagor. I VM-finalen, mot Argentinas Leo Messi, väntas försvarande mästarna Frankrike. Marocko, turneringens verkliga överraskning, fick nöja sig med applåderna från världen som mest hade rotat sig tidigare, och som efter Frankrikes 2-0-seger i semifinalen hedrar landet för dess tapperhet och mod. Och ett bra spel. Skillnaden var förvisso den överlägsna tekniska takten hos Orangemen, men också lite tur av Deschamps, ett initialt felval av Regragui och oerfarenhet hos de nordafrikanska spelarna under mål. Frankrike var framför allt Griezmanns riktning och Mbappes utbrott. Marocko, som också var tvungen att återhämta sig från ett initialt fel som var oväntat med tanke på deras tidigare defensiva positioner, var ett riktigt lag i en match som alltid var på väg, snabb och exakt men utan anfallsavslut. Hjältarna utnyttjade allt detta.

Matchrekord

Med Macron på läktaren vid sidan av Infantino är Frankrike storfavoriter. 35 000 marockanska fans på läktaren beklagar detta, men de respekterar Marseille. För att uttrycka sympati för de som inte deltog löd rubriken på The Jerusalem Post före matchen: ”Vi är alla marockaner.” Bland Les Bleus ersätter Fofana den kalla Rabiot, inte ens på bänken, medan Regragui tappar mittbacken Aguerd: Darry tar hans plats. Kanske också av den anledningen ändrade Marockos tränare från en 4-3-3-metod som hittills har gjort. tillät endast mål att drabbas vid 4-5-1. Ett val som inte kommer att bära frukt, också för att Agords frånvaro förvärras av kapten Sayces dåliga förhållanden, som också försöker vara där.

Marockos fästning faller snabbt, redo att gå, vilket öppnar spelet för öppna spelscenarier. Lika oundvikligt på grund av sin defensiva ouppmärksamhet slår huvudpersonen i El Yamig Griezmann: resultatet är en farlig volley in i området där Mbappe ser sig själv studsa två gånger, och andra gången vid den motsatta stolpen vinner Theo Hernandez akrobatiska avböjning, för en 1-0. Det är först i den femte minuten, och matchens hetta blir varmare: två minuter och Onahi kastar in med en lysande högerfot som Lloris lyfter från ett lågt hörn under flygningen, sedan försöker Ziyech skjuta inne i straffområdet, men hans skottet är blockerat. Sais spelar med ett bandage på låret och har ont, Jirou utnyttjar det i den 18:e minuten genom att stjäla bollen från honom för att lansera sig själv i nättaket: med hans stora vänster Bono och hela Marocko benådande genom stolpen. Regragui söker skydd: den skadade kaptenen Sayes kommer ut, och Amals inträde återställer lagets vanliga fyrback. Anfallsinriktningen är konsekvent, Frankrike tvingas göra misstag som mexikanen Ramos släpper; Ironiskt nog Boufals första gula kort, för ett foul i attacken, och två minuter senare tackade domaren Darry för baggen på Teo Hernandez.

Se även  Italienska ligan: Empoli - Napoli 0-2 - Sport

Frankrike utnyttjade en kontring och var i den 35:e minuten nära att dubbla ledningen två gånger: Tchoameni Mbappe sköt ett högerskott in i området som förnekades av Bono, och Giroud gick förbi stolpen. Men Al-Yamaqs stora cykelspark in i området påminner honom om att spelet är vidöppet i slutet av halvleken: Lloris kommer inte dit men inlägget räddar honom. När han återvände till fältet ändrade sig Regragui igen, Dahir Atiyat Allah istället för Mazraoui: samma form, annat ledarskap. Och frukterna kom efter 8 minuter, på några sekunder gjorde nykomlingen nästan två mål, först Svergolando och satte sedan i mitten för En Nesyr (och räddade Koundè tidigt). Ziyech och Hakimi till höger får det franska försvaret att snurra, Marocko går in i det lätta området men saknar pricken över i. Frankrike är fångat i frontlinjen, de vill (eller kan?) Bara satsa på Mbappes snabbhet i öppna ytor.

Deschamps försöker vända dödläget i den 20:e minuten med Thuram inne för Giroud, men han är nu helt borta, Mbappe flyttade in i mitten; Son of Arts snabbhet gör att Les Bleuses kan kompensera för det, med några allvarliga sorteringar. Hamdallah, som också tog ansvaret, slukade sin chans på en halvtimme, men på en boll som stulits från Tshwamini: han går in i området, men han väntar för länge på att den vinnande bollen ska träffa. Och så kommer frisparken: Det är den 34:e minuten, Mbappe sicksackar in i området och skjuter, på avböjningen träffade han bortre stolpen med ett mål 2-0 av Kolo Mane, som precis gick in för Dembele. Spelet slutar där, även om Marocko tror på det och attackerar. Men när Conde på linjen i den femte minuten av stopptiden också förnekar tillfredsställelsen av ett irrelevant mål, verkar det ödesdigert. Man går in i World Cup Olympus bara för storhetens skull. Det är upp till Mbappe och Messi att tävla om trofén. Marocko lämnade finalen och världens applåder.

Se även  Sampdoria-krisen, Garrone: "Ferrero och den nuvarande styrelsen är ansvariga"