Milan – Roma 0-1, rapportkort: De Rossi ändrar ställningen och vinner. Pioli har väntat länge

Milano

Magnan 6 – Inte skyldig till Mancinis mål, då han lämnades ensam i mitten av området. Resten av hans lopp är business as usual.

Kalabrien 6 – Kaptenen lämnar aldrig en gräsbit orörd, även om det är rimligt att förvänta sig mer kvalitetsmässigt med den frihet som De Rossis märkliga form ger.

Thiaw 6 Roma förlitar sig mycket på att Lukaku ska fungera som en anfallsaxel, så fysiska dueller med belgaren för de två mittbackarna finns det gott om. Det finns inga förlorare och vinnare.

Bur 6 – Rossoneris försvar lider lite och gör det framför allt till vänster, där El Shaarawy flyger i första halvlek. I genomsnitt lever Lukaku ett svårt liv.

Theo Hernandez 5.5 – En av de stora frånvaron i Rossoneri-laget: Kan man förlåta honom för något defensivt så är hans bidrag i byggskedet nästan obefintligt. Den har funktionen att varna cristante, som varnas genom reservation: inte mer.

Bin Nasser 5,5 – Trött, oprecis, förvirrande, gillar hans riktning. Pioli bestämmer sig för att han har fått nog efter en timme. Från 58' Rättsmedicin 6 – Han kom bra in i matchen, och var till och med nära att göra kvitteringen och tillföra energi i laget.

Reenders 6 – Gräset till höger om Giallorossis straffområdescirkel förbrukas av skott mot Svilars mål: han är bara riktigt farlig en gång.

Pulisic 5,5 – Han visade mycket god tro men Milan tränger aldrig igenom på kanterna. Det är en tung förlust för Piolis lag. Från 78' Chukwueze 7 – På tio minuter skapar han mycket mer än Pulisic och Leao tillsammans.

Loftus Check 5 – Ett ödesdigert misstag att bevaka Mancini, och han förlorade från början och lämnades fri att gå in i historien.

Se även  Olympia Milano, Mike James vinner: Ännu ett KO

Leo 5 På årets viktigaste kvällar (hittills) kommer han inte: slö, rädd och ibland nervös. Pioli ägnar den andra halvleken åt att ringa honom för att ge honom order och ber honom att varna honom. Ingenting, platt hjärndiagram. Från 79' Okafor SV.

Giro 5 – Han förlorade duellen med Smalling, även om han skapade den bästa möjligheten i första halvlek med en nick som Lukaku blockerade från mållinjen. Men hur betydelsefullt var misstaget i 90:e minuten på chokladbiten som Chukwueze gav bort.

tränare: Stefano Pioli 5 – De Rossi ändrar arrangemanget för anfallarna och resultatet belönar honom mycket: Milan har svårigheter från början med kvaliteten på dribblingarna från Giallorossi-laget och förändringarna är sena. I praktiken kommer Loftus-Cheek aldrig in i matchen och stannar på planen till slutet, men även Chukwueze i det här fallet förtjänade mer än 12 minuter plus återhämtning. Det räckte för honom att skicka kvitteringen, men Giroud gjorde ett otroligt misstag.

Rom

Svilar 6 – Alltid uppmärksam, Reinders provar testet fyra gånger och svarar normalt fyra gånger.

Läskunnighet 6.5 – Mycket mystiskt arbete från ytterbacken som Pioli valt att begränsa Leao: det här är just nyckeln till att slå portugisen en gång för alla, och den som ger honom en stor hand, om jag ska vara ärlig.

Mancini 8 – Ännu en kväll som mästare, att se honom fira genom att höja händerna mot himlen har blivit en rolig vana för Roma-fans. Utöver det avgörande målet en mycket ren match där han inte heller snålat med några framsteg på motståndarplanen.

Smalling 7 – En annan vinnare valde ut De Rossi, som höll honom kvar i derbyt för att ge honom utrymme ikväll, som motståndare för Giroud. Uppdrag fullbordat, franska är nästan obefintlig.

Se även  Bonaventura, dubbel Berardi och Fratesi, tar om livesändningen

Spinazzola 6.5 – De Rossi bekräftar honom som ett europeiskt vapen, och italienaren svarar med ännu en underbar prestation. När bollen exploderar är faran överhängande.

Christanti 6.5 – En stark dos beslutsamhet och ingenjörskonst på Giallorossis mittfält. Efter att ha blivit varnad kommer hans frånvaro att vara väldigt tung för De Rossi när han kommer tillbaka.

Paredes 6 – Hans spelskapande är rent och fritt från krusiduller, särskilt i första halvlek. Romas mittfält är planens mästare. Från 89' Bove SV.

Pellegrini 6 Märkligt utmattad reser Roma på entusiasmens vingar och kaptenen rör ofta bollen flera gånger, vilket så småningom saktar ner rörelsen. Från 89' Aouar SV.

Dybala 6.5 – Han offrar sig mycket inom ett område av fältet som inte är hans favorit, men där kvaliteten stiger till mycket viktiga nivåer. Det finns en Roma med Dybala och en utan Dybala, Mourinho hade 100% rätt i detta. Från 80 Abraham Seifert.

Lukaku 6 – I praktiken hamnar han aldrig mot motståndarens mål, men hans uppdrag är ett väsentligt sådant. Om Roma i första halvlek förlitade sig mycket på vingarna, var det i andra halvlek bara horisontell boll, eller nästan, till pivoten. Vilken kamp med lejonet. Från den 90:e minuten räddar Llorente.

El Shaarawy 7 – De Rossi vände den åt höger och Milan förstod ingenting på 10 minuter: även efter justeringen är italiensk-egyptern en viktig faktor. Alla de farligaste idéerna kommer från höger.

tränare: Daniele De Rossi 7 – Vilken match, även om det är farligt att ge efter för lätt entusiasm i hemma- och bortamatcher. Han har förvisso förvandlat Roma och inte bara ur en positionssynpunkt: den defensiva precisionen och anfallarnas vilja att offra sig är ett mycket viktigt budskap mot honom och indirekt mot värdarna. Och med Olimpico i oordning borde han förtjäna det berömmet.