Ohio State undviker sen comeback efter stort rally, kanter ut Illinois, 86-83

Ohio State kom aldrig framåt i första halvlek mot Illinois, men det var Brad Underwood och bolaget som var sena när hemmafansen slog ut i Champaign.

Buckeyes klarade en tidig storm och höll ut sent mot seed 15 Fighting Illini för att vinna 86-83 över Illinois på State Farm Center, eftersom 22:a seed Buckeyes tog sin bästa vinst på över två månader med hjälp av en solid prestation under de flesta av de sista 20 minuterna.

83

I vad som var en enpoängsmatch för 9,5 sekunder sedan delade Kyle Young och Cedric Russell ett par frikast och Ohio State tog stopp på deras sista defensiva besittning för att hjälpa till att säkra segern på vägen. Illinois andades i sista minuten för att försöka koppla ihop saker, men träffade inte kanten när klockan ringde.

Från slutet av första halvlek till början av andra halvlek gick Ohio State in i en omgång som förändrade 22-2 när Buckeyes gick upp med tvåsiffriga siffror efter att ha hamnat efter i slutet av första halvlek. Ohio State tryckte på den 16-poängsskillnaden vid 12:18-strecket, och Buckeyes kom tillbaka med samma marginal efter att Underwood blev utvisad för sitt andra tekniska foul strax före sexminutersstrecket.

Men Illinois klippte det till en tvåpoängsmatch med 1:49 för att spela med 10-0 på bara 98 sekunder, och hade en chans att kvittera eller ta ledningen med bara fyra sekunder att spela innan en vändning av Trent Frazier.

Branhams ägare ledde vägen för Ohio State genom att göra 31 poäng i sin tredje raka match med 20 poäng, och AJ Liddell (21) och Kyle Young (18) hade stora kvällar för Buckeyes också.

första halvan

Illinois gynnades av en långsam start av Buckeyes, som bara sköt tre av sina första 12 skott, med Illini som ledde 21-8 bakom en 3-poängs volley av Alfonso Plummer. Utahs transfervakt gjorde nio av Illinois första 12 poäng och avslutade den inledande perioden med 18 poäng för att leda alla målskyttar.

Men Buckeyes gav inte upp efter att ha tappat 13 poäng tidigt under de första nio och en halv minuterna. Ohio State svarade med ett fall med 12-2 till 6:46, och Branham gjorde fem av dem själv för att frustrera Buckeyes med bara en poäng, 23-22.

Illinois gav tillbaka sju poäng med tre minuter kvar att spela när Plummer fortsatte att slita, men Bokes svarade genom att stänga inningen 8-2 för att minska Illinis kant med en poäng i paus.

Ohio State och Illinois fick nästan identiska procentsatser från golvet i den första inningen, 44,4 till 44,1, men Elenis 16 poäng i färgen var två gånger Buckeyes totala poäng. Buckeye’s bänk överträffade Illinois-reserverna med 14, dock, eftersom Kyle Young gav Ohio State ett stort uppsving med 13 poäng i första halvlek.

Men Ohio State kom aldrig fram i första halvlek medan Illinois hade övertaget i mer än 19 minuter.

den andra halvan

Det första skottet i andra halvlek, ett vändande hopp från Liddell, Ohio State gav hennes första ledning i matchen, och Branham följde upp det med en träff på nästa bollinnehav. Dessa två skott sparkade igång en ledning med 16-2 för Buckeyes under de första fem minuterna och en förändring som satte Ohio State upp 13 poäng vid 14:35-tiden.

En teknisk blunder på Underwood nästan sju minuter in i den första halvleken tillät Liddell att utöka Buckeyes ledning vid fulsviten, och hopparen Cedric Russell satte Ohio State ledningen med 58-42 med 12:18 kvar.

Illinois reducerade den fördelen till åtta poäng nio minuter före spel, men Russells 3-poängars skott från kanten tystade hemmalagets publik och ledde Ohio State med 11 poäng. En offensiv foul i andra änden gjorde Underwood rasande, som sparkades ur matchen med sin andra tekniska foul.

Men Illinis lag fann sig på plats igen i slutminuterna och minskade Buckeyes ledning till bara två poäng med ett spel på 1:49. Branham och Liddell gav Ohio State en ledning med två bollinnehav med mindre än en minut kvar att spela, men Illinois kunde inte slutföra ett comebackförsök på slutet.

Plummer avslutade med 26 poäng för att leda Eleni, och Kofi Cockburn gjorde 12 poäng i ett 5-för-15-skott innan han förstörde i andra halvlek.

Vad händer då

Ohio State kommer att vara tillbaka på vägen denna söndag vid en match med Maryland kl. 16.00.

spelanteckningar

• Liddell listades som misstänkt före matchen på grund av influensan, men han började med Buckeyes tillsammans med Jamari Wheeler, Eugene Brown, Branham och Zed Key. Chris Holtman sa efter matchen att Liddell var tvungen att åka till sjukhuset efter måndagens Indiana-match.

• Ohio State förlorade mot Illinois, 91-88, på övertid i förra årets Big Ten Championship-match den 14 mars 2021, den sista matchen mellan de två lagen före torsdagskvällen. The Buckeyes och Illini delade två ordinarie säsongsmöten i kampanjen 2020-21 innan eftersäsongsmatchen.

• Cockburn är den enda spelaren i de tio stora som har en dubbel i snitt den här säsongen, men han har bara haft tre returer mot Buckeyes.