tisdag, juli 16, 2024

”Jag har inte sett så många döda, och fasan är ännu inte över” – Corriere.it

Datum:

till Erin Soaves

”Det kommer att bli mycket bocha.” Rodrigo Abd från Associated Press var den första fotografen som dokumenterade krigsförbrytelser: ”Fångar i källaren i en månad, bland kropparna av sina nära och kära.”


En fot som fortfarande var intakt dök upp ur en hög med fem förkolnade lik. En hund närmar sig sin ägare som dödades på gården. En kvinna håller sin katt i famnen och trampar över sin brors och mans lik. En död kropp hittades med händerna bakom ryggen i en källare. Källaren full av lik, ingen vid liv. Vad Rodrigo Abd45, fotojournalist NyhetsagenturBucha såg, sa han i kommentarerna som åtföljde hans bilder, för redaktionens bruk. hans skott, Tillsammans med sin kollega Vadim Gerda, som först gick in i Bucha med honom, representerade de en punkt utan återvändo för den västerländska opinionen: de dokumenterade massgravar, summariska avrättningar av civila och minor som lämnats av den retirerande ryska armén överallt. Abed var krigsfotograf i ”mer än tjugo år” och ingick i AP-teamet som fick ett Pulitzerpris 2013 för bilder från Syrien. ”Jag var också i Afghanistan. Innan dess dokumenterade jag i flera år avrättningarna av kriminella gäng i Guatemala och Mexiko. Jag är bekant med en Skildrar våld och död. Men jag såg inte att de blev för många döda.”

Vilka historier berättar civila för dig?

”Skrämmande. Alla som lever nu har varit inlåsta i källaren i en månad, antingen i dugout eller i fängelse, och överlevt. De vill alla prata, berätta historier, prata med alla de ser på gatan, eller någon gråter som en fontän, inte ens gråta sön Igår besökte jag en lägenhet där ryssarna var baserade: idag lagar de mat utomhus, vem som än är där sa de att de stannade i källaren i en månad, utan el eller vatten. Det finns fortfarande många vingårdar som inte har öppnats, ju mer vi öppnar, desto mer känner jag ”Vi kommer att se fasan. Det finns många dödsfall, många massgravar. Många andra Bocas.”

Vart tror du?

”Om vi ​​kan komma in i Mariupol, om ryssarna överger det, vem vet vad vi kommer att se. Charkiv, Mykolaiv. Vi kommer att se allt om och när ryssarna åker. Det är en formidabel sak.”

Bild slagen i magen. Vad är reglerna?

”Mitt jobb är inte bara att informera dig, utan också att bygga ett historiskt arkiv över kriget. För att dokumentera det, även för framtiden. Och så förstås för att öka medvetenheten. Jag försöker göra det här arbetet med respekt, det är en prioritet. Men de måste vara starka och dokumentera vad som händer. Det är en känslig balans. Vi måste säga grymheter.”

I media, bakom kulisserna på sociala nätverkssajter, pågår en debatt om huruvida man ska publicera sådana primitiva bilder.

”Den enda publik jag begränsar mig till är offrets anhöriga, verkliga eller inbillade. Jag kommer från Guatemala, ett väldigt våldsamt land. Varje dag tar jag bilder av offren och scenarier för våld i städer, av massakrerna av organiserad brottslighet. Haddi: Om den avlidnes dotter ser tidningen, blir hon arg på mig imorgon? Kan du förolämpa henne? Om ja, så försöker jag att inte ta den bilden. Människorna som är inblandade i händelserna som dokumenterade dem lever redan mycket fruktansvärda liv.”

Se även  augusti, nyheter från de senaste semesteruppdateringarna dyker upp...

Hur är det med hans känslighet? Hur känner du dig i slutet av en arbetsdag i Bucha?

”Eh. Dåligt. Jag har svårt att sova och har en flaska vodka vid sängen. Jag borde dricka lite och sedan kanske sova. Det är svårt att se vad vi ser och framför allt att lukta.”

Vad är lukten?

”Äckligt. I Irben gick jag med en vän. De sa till mig att inte gå på den vägen. Det ligger en död kropp mitt på vägen. Jag märkte inte. Den lukten gick in i näsan och ville inte försvinna . Jag skulle beskriva det som något som tränger in i dig och stannar inom dig så länge, att du känner att du är på avstånd. Och alltid.” Vad oroar dig du går bland de döda hela dagen. Det är så sorgligt. Det är en doft som du redan luktade i Guatemala, i El Salvador, i Mexiko, i Syrien, i Afghanistan. Men du lär dig aldrig att glömma det. Du försöker bara vara teknisk, om du är sårad Förlamad av vad du ser som värdelös , och då kan du stanna hemma också. Min stil är att hålla mig fast, stark och fokuserad, att bidra till historien och framtiden. Men så vaknar jag på morgonen och måste åka till Bucha igen. Idag såg jag en gammal kvinna, 74, som var Hon väntar hela dagen bland sin brors och mans lik. Hon stannar där i timmar mitt i den lukten.”

Sex reportrar har redan dött i detta krig.

”Ja, men vart är jag, ryssarna tog vägen. Vi är säkrare”.

Hans fotografier bidrog till att bilda många åsikter om konflikten. Fick du en?

”Min regel är att inte göra något åt ​​det, att inte prata om geopolitik. Det är inte mitt jobb. Men det jag tycker är fantastiskt är att vi är i en värld som aldrig förändras. Familjer lider mer än något annat. Till och med ryssarna. Jag ser styckade, barnlika eller sönderfallande ryska soldater nära deras vagnar. Jag försöker alltid tro att krig är en del av det förflutna, men det händer aldrig.”

5 april 2022 (ändring den 5 april 2022 | 23:19)

Aygen
Aygen
"Livslångt internetguru. Nörd på sociala medier. Arrangör. Tv-expert. Alkoholmakare. Introvert. Zombies banbrytare."

Populär

Mer som detta
Related

President Conte har lämnat

Hejdå Piergiuseppe Conte. Conte, tidigare ordförande för...

Call of Duty: Black Ops 6 betadatum har tillkännages

Efter ryktena som spridits under...