Direktsända OS: Norge toppar medaljtabellen med 16 guld

kreditera…Chang W. Lee / New York Times

För mer än en månad sedan, när OS-listorna fortfarande dök upp, gav Sveriges tränare en uppriktig bedömning av ett område vars flytande och tvetydighet har förbryllat chefer inom herrhockey världen över.

”Ryssland och Finland är starka”, sa Johann Garbinlov.

De spelade om guldmedaljen i söndags när Finland slog Ryssland med 2-1 i den sista tävlingen som var planerad till Pekingspelen.

Finländarna tvekade inte att inleda en blåsig isattack på Indoor National Stadium, vilket mer än fördubblade ryssarna i skott i den första perioden.

2

Ryssarna tog fortfarande ledningen från första. Men även när finländarens tempo sjönk med en sekund kvitterade målet och turneringen gick in i den sista regleringsperioden med oavgjort match.

Finländarens mål i tredje halvlek visade sig dock avgörande och lämnade avslutet utan något av det straffläggningsdrama som var utbredd i elimineringsmatcherna i Peking.

Söndagens tävling kulminerade i en olympisk turnering som för andra matchen i rad tog bort nuvarande NHL-spelare, vilket lämnade många listor fyllda med spelare från college, europeiska kretsar och andra osynliga ligor.

Det var överraskningar längs vägen. USA, som har skickat sitt yngsta lag till spelen sedan 1994, sopade den preliminära omgången och satte ett perfekt rekord. Innan vi förlorade mot Slovakien i kvartsfinalen Vilket slutade i straffar. Slovakien vann bronsmedaljen, dess bästa OS-prestation i herrhockey, när det skämde ut Sverige som nästan nådde guldmatchen.

Turneringen var mycket mer intressant än damtävlingen, eftersom Kanada och USA dominerade, som vanligt och som förväntat. Kanadensarna vann guldet när de slog amerikanerna i torsdags. Finland vann bronsmedaljen.

Men i herrtävlingen var det ryska laget – som officiellt tävlade som den ryska olympiska kommittén som ett straff för landets historia av dopning – favoriten före turneringen, om än ofullkomlig.

Ryssarna förlorade nästan sin första match i Peking, ett möte med schweizarna. De slog sedan Danmark, som gjorde sin debut i hockey-OS för herrar, med två mål. Det tjeckiska laget slog ryssarna med 6-5 för att avsluta den preliminära omgången.

De säkrade ändå en plats i kvartsfinalen, slog Danmark igen, och överlevde sedan semifinalen mot Sverige på fredagskvällen, då det krävdes 17 straffar för att avgöra vinnaren.

Finländarna hade en något jämnare väg in i söndagens möte: de slog Slovakien i den preliminära omgången, där de även slog Lettland och slog Sverige, vilket tog bort Schweiz i kvartsfinalen. De slog det slovakiska laget knappt i semifinalen men ledde med en match långt under sina ryska motsvarigheter.

Men det var ryssarna som gjorde det första målet i söndags. Mikhail Grigorenko, en anfallare som var en del av Rysslands guldmedaljvinnande lag 2018 och tidigare spelat i NHL, skruvade in ett skott i nätet, med nästan 13 minuter kvar av första halvlek, förbi finske Harry Satri.

Finländarna utjämnade tidigt i den andra matchen, när den finske försvararen Phil Buka avlossade ett skott från kanten av rinken, precis framför sin plats och bara meter från den blå linjen. Skivan hoppades över av en finsk-rysk spelare och Ivan Fedotov, den 25-årige nätmålvakten som föddes i Finland men växte upp i St Petersburg, Ryssland.

Fedotov inledde den tredje halvleken med mer misär: efter bara 31 sekunder bytte Hannes Bjorninen ut en tidigare period i straffområdet med en volley mot det ryska nätet.

När jag gick in, utan större motstånd från Fedotov, bröt den finska delegationen, som satt nära mittlinjen, ut och hissade nationens flagga.

Som väntat gjorde ryssarna en rad skrämmande och desperata försök när minuterna rann ur klockan.

De slog ut maktspelet med drygt sex minuter kvar och höll dem – och deras ambitioner – i ett skott för finländarna.

Men målvaktshornet hördes inte igen. Finland, som spelade olympisk hockey första gången 1952, fick äntligen sin guldmedalj.