WhatsApp, 3 inställningar måste du ändra omedelbart

Om du vill ha mer integritet på WhatsApp bör du ändra tre inställningar.

Många användare är helt omedvetna om all personlig information de tillhandahåller på världens mest populära app för snabbmeddelanden. Av denna anledning har vi valt ut några ”läkemedel” så att du kan använda WhatsApp på säkrast möjliga sätt.

1) Göm ditt personliga foto

När du ställer in WhatsApp, förutom att ange ditt namn, laddar du vanligtvis även upp en profilbild. Från och med då kan alla med ditt nummer se det här fotot, inte bara dina kontakter.

För att ändra det här alternativet: Gå till Inställningar > Sekretess > Profilfoto.

Här hittar du fyra alternativ för vem som kan se din profilbild: Alla, Mina kontakter, Mina kontakter utom…, Ingen.

Om du bara har vänner bland dina kontakter räcker det att välja ”Mina kontakter”. Utöver det kan du också välja att inte dela din profilbild med någon eller att inte ladda upp någon bild direkt.

2) Göm senast sett

Om alternativet inte är inaktiverat kan alla se när du senast var ansluten via WhatsApp.

När du får ett meddelande finns det tre olika bockmarkeringar som visar olika information för avsändaren. En grå bock anger att meddelandet har skickats. Två grå bockar indikerar att meddelandet har kommit. Två blå bockar betyder att du har läst meddelandet. Det här sista alternativet är inte optimalt för dem som vill ha mer integritet. Om du inte vill visa läskvittot:

  • Gå till Inställningar > Sekretess > Senast sett och online.
  • I avsnittet ”Vem kan se min senast sett” väljer du ”Ingen”
Se även  Call of Duty: Modern Warfare 3, helskärmsannons visas...

Den enda nackdelen är att du från och med nu inte kommer att få läskvitton via blå bock på meddelanden du skickar.

3) Göm när du är online

Om du väljer ”Som senast sett” i avsnittet ”Vem kan se när jag är online” tas alternativet bort för andra att se när du är online.

Varning: Om du bestämmer dig för att ta bort platsdelning, tillgång till lagring eller foton kan du förlora viktiga funktioner. Du kommer till exempel inte längre att kunna skicka foton, använda den interna kameran eller dela din plats.

För att ytterligare skydda dina uppgifter rekommenderar vi även följande:

  • Synkronisera inte din adressbok: När du (om)installerar WhatsApp laddar nästan alla upp alla kontakter som finns lagrade i adressboken, samt telefonnumret, till WhatsApp/Facebook-servern. Ur dataskyddssynpunkt är denna praxis säkerligen tveksam eftersom, som vi föreställer oss, inte alla dina kontakter kommer att tillfrågas om de samtycker till det eller inte. WhatsApp fungerar bra även om du avvisar synkroniseringsalternativet under installationen, lägg bara till nya kontakter ”manuellt”;
  • Dra dig inte tillbaka till molnet: Det är bekvämt, men åtminstone på pappret kan det vara ett mål för hackare. Om någon får tillgång till Google Drive eller iCloud kommer de också att kunna komma åt alla WhatsApp-chattar som lagras i säkerhetskopian.
En ny (och farlig) Whatsapp-bluff anländer till Italien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *