Serie A, Empoli – Juventus 4-1 – Fotboll

Serie A, Empoli 4-1 Juventus krönika

Empoli njuter av frälsning och firar en historisk seger inför sina fans. Juventus förlorade med 4-1 och dominerade långdistans och brett under långa perioder i en match som började uppåt för de svartvita, redan innan 10-poängssparken började. ”Vi spelade i en overklig situation, med domen en kvart före match. Men det mentala sammanbrottet är inte motiverat. Nu måste vi tiga och acceptera nederlag. Men jag vill säga en sak: låt det vara klart att vi gjorde 69 poäng på planen, sa Massimiliano Allegri till Dazen.

Juventus deltog inte fullt ut i matchen och ligger nu på sjunde plats och utanför cuperna. Efter att ha uppnått sitt mål, ”scudetto” för en vecka sedan med Sampdoria, gav han Zanetti-laget en speciell push, som spelades helt fritt med huvudet. Det sågs omedelbart: Empolis lätthet mot Juventus tyngdes av elimineringen av Europaligan i Sevilla och sedan idrottsrättvisans beslut, som kom några minuter efter avspark. Caputo firar med en hängslen, men det finns också kapten Lobertos sigill, förseglad av Piccolis fjärde blå mål.

Chiesas enda mål i 3-1-resultatet gjorde att Allegri, som såg uppenbart skakad ut på slutet, var hoppfull om en comeback. Säsongens kanske svåraste ögonblick för Juventus. Champions League-ambitionerna har kategoriskt inskränkts av hovrättens beslut. Ett beslut fattades under upptakten till Castellani-matchen. Kanske är det ingen slump att matchstarten var viktig för de vita och de svarta, nästan som ett svar på ilska: tre gyllene chanser på femton minuter hände Vlahović, Kosti och Milik, och poängen som kunde ha öppnat direkt i förmån för Allegri-pojkarna. Istället, här är den blå funktionen: Milek smutsade mot Campiaghi i området. Elva meter bort svalnade Kabuto och tog honom i ett hörn för att inte låta Shizune komma dit. Det har inte ens fyra minuter gått och det ser ut som att gästerna redan är ute ur spelet: i hörnvridningarna försöker Caputo en spark på halva cykeln, där Akpa-Akpro springer nerför banan och vänder den; Szczesny gör en exceptionell räddning, men lämnar bollen till Loberto, som gör mål från en meter ut. Chans att förkorta Bremer: Från två steg – och en helt öppen spegel – skickar han oförklarligt åt sidan. Bara Rabiot försöker göra något. Juventus spelar men de är inte sena med fokus.

I andra halvlek tappade Alex Sandro lättsinnigt ytterligare en boll, och Akpa Akbaru lämnade banan till höger för att hjälpa Caputo i mitten av området. Tryck nedan för Empoli-anfallaren som gjorde två mål över Chesne. Det är Juventus som tar bollen i matchen, men lämnas mer av Empoli som försöker krossa den på kontringen. Chiesa gjorde 3-1 i finalen, också på grund av ett halvmisstag av Vicario, som var van vid att blockera allt: den här gången lät han bollen passera, kanske inom räckhåll för en match där han återigen var huvudpersonen. Det är målet för Juve flaggan. I den 93:e minuten kom Kanes misstag och Piccoli utnyttjade det i straffområdet i finalen 4-1. Vi sjunger flygande till ”Castellani”, medan trippelvisseln börjar Gianna Nanninis ”Fenomenale”, precis som Paolo Zanettis Empoli-säsong.

Med 4-1-förlusten mot Empoli sjönk Juventus till sjua i tabellen med 59 poäng, och är för närvarande utanför zonen som ger tillgång till Europacuperna. Den andra konsekvensen av straffsparken – såvida det inte blir en annan revidering av meningen – är Lazios idrottskvalificering till nästa UEFA Champions League. Biancocelesti, som slutade trea, liksom alla lag som låg från trea till sjua, är upp ett steg och med 68 poäng är de säkra på passningen.