måndag, juni 24, 2024

Prevost: Från påven ett nytt ansvar, gemenskap och enhetsprioritet …

Datum:

Den amerikanske Augustinian, som utsågs till chef för biskopsavdelningen i januari, kommenterar påvens tillkännagivande i går om det nya konsistoriet: ”Det var en överraskning, jag följde hans tal och jag hörde mitt namn först.” Den 30 september, dagen då kyrkomötet börjar: ”Jag ser detta utnämning som en del av den försonliga anda som hela kyrkan vill leva.”

Tiziana Campisi – Vatikanstaten

Hans motto skulle vara det som redan valts till biskop, ”In Illo uno unum”, de ord som uttalades av den helige Augustinus i en predikan, utläggning av Psalm 127, för att förklara att ”Även om vi kristna är många, är vi ändå i Kristus en. .” Monsignor Robert PrevostAugustinus abbot av biskoparna, bland de 21 kardinaler som Franciskus kommer att skapa vid Kyrkornas råd den 30 september och tillkännagav i går i Angelus, vill han fortsätta att göra dem till sina egna, för att främja gemenskap och enhet i kyrkan.

a Vatikannyheter – Vatikanens radio Monsignor Prevost döljer inte den häpnad som grep honom i går när han lyssnade på påvens lista över nya kardinaler. En amerikan, han blir 68 när han tar på sig sin kardinalhatt. I Pastoral Background Missions i Peru nominerar olika positioner i Saint Augustine-orden – tidigare general, från 2001 till 2013 – biskopsrådet i Chiclayo. Den 30 januari detta år kallade Franciskus honom till biskopsavdelningen, varpå han tillträdde den 12 april. Ungefär tre månader in i hans nya uppdrag var det en överraskning att han valdes att bli medlem i College of Cardinals.

Lyssna på intervjun med Monsignor Robert Prevost

Hur fick du veta om nyheten om kyrkan där påven Franciskus kommer att skapa en kardinal?

Se även  Tyskland, en skatt på konsumtionsvaror i Tübingen. Borgmästaren vinner judiska kriget...

Det var verkligen en överraskning. Jag har bara varit i Rom i tre månader, och jag trodde inte att påven först igår, i juli månad, under Angelus, skulle göra denna proklamation. Jag följde hans konversation och sedan hörde jag mitt namn på listan först. Jag tänkte genast att vi skulle be, jag tackar påven för detta förtroende och hoppas sedan – men det är redan sedan han utnämnde mig till prefekt för biskopsavdelningen – att kunna svara för hans förtroende för mig.

Så vad tänkte han i dessa ögonblick?

Jag blev förvånad… Visst kände jag mig glad över att erkänna det uppdrag som anförtrotts mig – en mycket vacker sak – och samtidigt tänkte jag med vördnad och helig bävan: Jag hoppas att jag kan svara på vad påven frågar av mig. Det är ett stort ansvar, som när han kallade mig till Rom som prefekt. I det här fallet var det riktigt starka känslor, eftersom jag var tvungen att lämna allt jag levt och gjort i Peru. Det här är nu en helt annan nivå, men jag ser det som en fortsättning på ett uppdrag som påven bestämde sig för att ge mig.

Vilka känslor förbereder du nu för 30 september-konturerna?

Jag är i full arbete, så jag tänkte inte så mycket på det! Igår hörde jag av mina två bröder, de båda vill komma och det skulle vara fantastiskt att få uppleva denna stund med sina nära och kära. Jag har ännu inte tänkt på hur jag ska förbereda mig. Den 30 september är också kyrkomötets startdag, och jag ser denna kandidatur som en del av den försonliga anda som hela kyrkan vill leva.

Se även  Ukraina och Kiev siktar på att hålla ett fredstoppmöte i FN i slutet av februari

Du är en augustiner, hur kännetecknar den augustinska andligheten din tjänst?

Vi kan säga flera saker… Som framgår av mitt biskopsmotto är enhet och gemenskap en del av karisma av den helige Augustinus orden och även av mitt sätt att handla och tänka. Jag tycker att det är väldigt viktigt att främja gemenskap i kyrkan och vi vet mycket väl att gemenskap, delaktighet och mission är kyrkomötets tre nyckelord. Därför är främjandet av enhet och gemenskap, som augustiner, av största vikt för mig. Den helige Augustinus talar alltså mycket om enheten i kyrkan och behovet av att leva den, och om det faktum att det finns en viss enhetsgaranti i att lyssna på biskopen av Rom, som en del av den romerska kyrkan. Även i denna mening känner jag påvens nya kallelse som ett sätt att uppleva min enhet, mitt deltagande i kyrkan och min lydnad mot den Helige Fadern. Detta är också mycket augustinskt.

I vilken utsträckning inspirerar Augustinus personlighet dina val, steg och tjänst i kyrkan?

St. Augustine är verkligen en stor figur, inte bara för ordningen utan för alla. Jag önskar att jag hade mer tid att studera och läsa dem. Hon har mycket att erbjuda kyrkan, även kyrkan idag. Så det jag sa tidigare är viktigt: enhet i kyrkan och trohet mot biskopen av Rom, som alltid försöker främja gemenskap. Att levande enhet i kyrkan rekommenderad av Augustinus betyder att vi lever förenade i Kristus.

Aygen
Aygen
"Livslångt internetguru. Nörd på sociala medier. Arrangör. Tv-expert. Alkoholmakare. Introvert. Zombies banbrytare."

Populär

Mer som detta
Related