Minne, Sammy Modiano: ”Så många frågor från det helvetet”

För att hedra minnesdagen, ”Motström” Han gjorde en lång intervju med Sammy ModinoEn av få överlevandeFörintelsen. Modiano, som det är idag 92 år gammalPåminner livfullt om koncentrationslägrens fasa och den nazistiska arméns våldsamhet: ”Jag tog med mig många frågor från det helvetet”.

Modiano ser sitt liv förändras när han går till skolan: ”En morgon när min lärare sa till mig ’du har blivit utkastad’ insåg jag att jag var annorlunda”. Sedan börjanNazisternas invasion av den grekiska ön RhodosEn italiensk provins på den tiden: ”Den 18 juli tog min far Giacobbe, min familj och det judiska samfundet oss till min sida. Vi togs som djur och kastades in i klorna, jag var 14 år gammal – säger han – ingen trodde att vårt mål var Birkenau förintelselägret, de sanitära förhållandena var omänskliga och vi var inlåsta i en vecka. med fem hinkar vatten. Vi anlände till Birkenau Death Road den 16 augusti, och under resan på nästan en månad led vi många offer, och vi anlände under svåra omständigheter.”

där Modiano Han har tappat sina spår Familj: ”Birkenau är ett förintelseläger – säger han -, du har ett e-nummer Du är en dödsdömd. De dödade min far för att skilja honom från min syster Lucia.” Han hittade ett svar på de frågorna som levde med honom hela livet: ”2005, när de bad mig att åka till Birkenau med 300 elever, fick jag det: de klarade . 60 år senare har jag inte glömt någonting.

Se även  Pd primära resultat, live - Corriere.it

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.