Marina Confaloni: ”Jag blev skådespelerska och min far har inte pratat med mig på 18 år …

middagen25 januari 2023 – 07:40

Skådespelerskan berättar om sin början med Eduardo de Filippo, hennes karriär och hennes vänskap med Loreto: ”Mina vänner och jag bodde i Flaminia i Rom. När det inte fanns något att äta sa Marissa: Idag är vi på diet »

till Ida Palisi


Marina Confaloni i David di Donatello

”Jag var den som använde diskmaskinen i många år: sen tv gav mig möjligheten att visa mer av mig själv.” En karriär som började i ung ålder i Eduardos företag, initierad av scenen för ett gräl med en diskmaskin i So Spoke Bellavista 1984, Marina Confalone 71-åringen är en skådespelerska, manusförfattare, scenregissör och författare med fem David di Donatello-priser på sin kredit och flera utmärkelser för en karriär som har varat i femtio år. Ciak d’oro vann den tredje för sin tolkning av hushållerskan Bettina i Il silence grande di. Alessandro Jasman med text Maurice DiGiovanniMedan hon är på tv framträder hon som Olga, den arga och dominerande mamman till Mina Setempre född ur pennan av en napolitansk författare: en av de författare som idag bäst kan utnyttja hennes talang, så mycket att han skriver speciellt för henne. som nyligen återvände till The Octagonal Chapter of Frederick II för att tolka Kafkas apa med stor intensitet, medan hon i Trianon deltog i en flashmob av Iran med sin livslånga vän, Marisa Loreto.

Marina, hur var början med Loreto?
”Vi bodde med våra vänner i en liten lägenhet på Via Flaminia. Vi hade inte ens tvättmaskin, vi fick tvätta våra kläder i badkaret, tills Belluccios fru, som bodde tjugo meter ifrån oss, sålde oss en begagnad. Det här var det värsta eländet: När ingenting stod på bordet sa Marissa: Dagens diet.


Hennes pojkvän hjälpte inte?
”Han var en spelare: hästar, kort, allt. Om han hade sett två kackerlackor tillsammans skulle han ha satsat på dem också, på vem som skulle ha nått väggen först. Ena dagen fyllde han vårt hus med nya prisköpta apparater och nästa dag hade han redan sålt dem vidare. Han fick också två misstänkta män att komma till dörren och leta efter honom om skulder. Som tur var kunde Marissa hantera dem nonchalant och gjorde kaffe till dem.”

Se även  Totti och Elari, förbered den stora checken. Du kommer att bo på Megaville...

sedan?
”För att undvika fler sådana episoder tog vi bort taggarna från porttelefonen. Det slutade med att vi släppte dem alla, vilket gjorde en enorm röra av ljud när någon välte utan att veta vem.

Kort sagt turbulenta år.
«Ja, vårt liv var omgivet av ett rum på 30 kvadratmeter delat av en glasdörr. Vänner som Marzio Honorato och Franco Gavaroni kom för att sova hos oss, och jag var tvungen att dela dubbelsäng med dem, och han hade feber på 40 ».

Men vad är deras år?
”Till minne av innan jag var trettio, för jag minns att Sergio Castellitto gav mig tre rosor till min trettioårsdag. Han var en nära vän till min partner.”

Hur hamnade han med ”The Player”?
”En gång bad han mig att gifta mig med honom. Vi var på restaurangen. Han sa till mig,”När vi går ut”, påminde han mig om att jag var tvungen att fråga dig något. Jag vaknade och tänkte på honom, och jag slöt ögonen tänker på honom. Jag accepterade. Det varade i tre månader.”

Hur var kärleken då?
«Jag träffade Gigi, han gjorde ett normalt jobb som säljare. Vi har varit tillsammans i 35 år och vi har aldrig varit i bråk.”

det finns inga barn?
”Nej, han har två från sitt tidigare äktenskap, de bor båda i England och kommer och hälsar på oss då och då. Vi kom överens.”

Vad tycker Gigi om hennes arbete som skådespelerska?
”Varje gång en av mina föreställningar tar slut ser jag honom gråta eller på väg att gråta. Han finns alltid vid min sida. En gång dök han också upp i två Capasciacqua-shower med Pino Strabioli, där han gjorde Madonnas framträdande, med ett mycket underhållande skämt inspelat på Sardinien.

Känner du henne?
”Jag bar inga masker och han hade sett Bellavista tala, han överöste mig med komplimanger. Han sa till mig att han fann mig en bra person som han. Faktum är att han har erkänt enkelheten, som är så kär för mig.”

Hatar du diskmaskinen idag?
«Jag var mycket tacksam mot Luciano Di Crescenzo eftersom han på en kväll förde mig ut ur massan av okända skådespelerskor till berömmelse, men jag ville naturligtvis inte stanna vid denna förklaring. När de ringde mig för att det var så Bellavista talade på teatern vägrade jag. Jag skrev ett ursäktsbrev till Luciano: Jag kunde inte stå ut med två års turné för att prata med diskmaskinen.

Nästa år så sa Bellavista att han fyller fyrtio år. Vad gillar du minst med filmen idag?
”Det där hemska sättet att agera, som inte längre passar mig. Låt oss nu vara verkliga och uppriktiga, du kan få folk att skratta med absolut sanning. Det beror också mycket på manusförfattarnas skicklighet och förmågan att ta fram de bästa skådespelarna i oss ”.

Liksom Di Giovanni. Känner du dig mer som Olga än Mina Setember eller Bettina, hushållerskan från Den stora tystnaden?
”Bettina älskade det. Jag när jag var en tjej, av nunnor med en liten vit krage och ett förkläde. Efter många roller som en ganska svår person fick jag äntligen chansen att spela en bra karaktär, med en kvinna som är väldigt hängiven till familjen hon arbetar i. Jag kände mig bekväm i hennes skor, men också i Olgas skor, som är väldigt lik min mamma: dominerande, nyckfull, alltid klagande.

Vad har han om henne?
«Samma sorts komedi: i sina klagomål blev hon rolig, omedvetet komisk. Men jag är inte ombytlig, sa Bertolucci en gång till mig att jag är den enda icke-narcissistiska skådespelerskan. Min far är den som satte mig på scenens väg ».

Hur gör?
”Jag var rastlös, blyg, jag pratade mellan tänderna och min far ville göra mig till en respektabel ung kvinna. Han provade dem alla, och till slut skrev han in mig på teaterskolan på Yrkeshögskolan och jag bestämde mig direkt för att det här skulle vara min väg. Min far pratade inte med mig igen på 18 år, och det inspirerade mig att spela musik på havets botten, berättelsen om två dövstumma människor som av misstag är inlåsta i ett lager, allt baserat på tystnad.”

Se även  Så han ändrar kungafamiljen

Verkade han på ditt blod?
«Min morfar var Gustavo Coccorolo, pionjären inom italiensk film. Han föddes i en skjorta och hans föräldrar slog in honom i en sida från en bio- och teatertidning. Så från budbäraren som levererade pizza till filmerna kom han att ta över ledningen av ett dussin biografer och omvandla biografer till biografer. Till och med Trianon.”

Vad vill du göra på tv idag?
”Även om de på tv bara letar efter berättelser om unga kvinnor och amorösa äventyr, är publiken mindre godtrogen än den verkar, och det skulle verkligen vara bra att tolka en berättelse för sjuttioåringar, kanske alltid med Marissa. Men jag missade många möjligheter.”

Kan någon berätta för oss om det?
«På biografen vägrade jag, jag hoppas att det är kvinnligt av Monicelli, i rollen som Athena Sensi som vann David Award, eller Benvenuti Al Sud. På TV två Fantastico med Baudo men den värsta eftergiften var till en husläkare, där jag kunde använda mina erfarenheter som Eduardo-skådespelerska och uppnå ett fantastiskt resultat av ärligt och samtidigt komiskt skådespeleri. Men jag gillade inte serien.

mottagaren?
”Jag vill aldrig sluta skriva: det är fortfarande en lång väg kvar till mina självbiografiska slutsatser.”

Jag var på Di Giovannis demonstration i Mercadante för att säga: Hands off the culture. Så förödmjukande i den här staden?
”Den napolitanska kulturen måste försvaras och alla napolitaner måste sluta titta bara på naveln. Det finns många artister i alla sektorer – som författare och regissörer inom teater och film – som försöker reflektera över en stad som håller på att förändras, trots de band som uttrycker motstånd och nostalgi som ibland fortfarande är folkloristisk och rent ut sagt outhärdlig ».

Corriere del Mezzogiorno nyhetsbrev

Om du vill hålla dig uppdaterad med nyheterna om Kampanien, prenumerera gratis på Corriere del Mezzogiornos nyhetsbrev. Den kommer dagligen direkt till din inkorg klockan 12.00. Klicka bara här

25 januari 2023 | 07:40

© Reproduktion reserverad


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.