”Jag vill inte ha barn, men det är ett misstag. Min bror Vittorio gav mig …

Vem skrev ”Behandla ord som människor”?
‘Jag. Ordet är heligt för mig, och att behandla ord som människor betyder att använda dem kärleksfullt, att tro på ordets värde, att tro på människor.

Vilka är de viktigaste personerna i hans liv?
†En del finns inte längre, men de är det, eftersom min religiösa syn säger att även de döda kan leva. Det här huset du är i nu är ett bevis på det.

Alltså hans föräldrar.
”De är grundläggande, och jag är skyldig dem allt. Min pappa var väldigt blyg, och det bevisas av att han följde en komplex familj som vår – min mamma, min bror och jag – med stor ödmjukhet och förmåga att lyssna. Här: han lärde mig att lyssna på andra».

Och hans mamma?
Hon uppmuntrade mig att övervinna mitt tvivel på mig själv. Jag närmar mig alltid saker med en känsla för vad jag gör. Men hon hjälpte mig att övervinna alla hinder.

Din bror Victor?
‘Han var brådmogen när det gällde intelligens och läskraft. Han körde om mig och det var en konstant kollision som satte mig på prov.

Ingen intervju kan göra rättvisa åt vår redaktör Elizabeth Scurbys (se inlägg: The Ship of Theseus) erfarenhet av film (hennes senaste dokumentär). Nino bästa. Jag går runt i mitt rum, som har premiär idag i Paris) och kultur (La Milanesiana är en av dess varelser). Den förtjänar en separat intervju House-Museum of Row Ferraris Där vi kan mötas: Fyra tusen konstverk och tvåhundratusen böcker De tittar på oss och viskar från rum till rum, kurragömma som en lek kinesiska lådor. Pomponio Gauricus Viskar han Artemisia gentilechii Det betyder något Guercino Vem säger det Rs refererar till Balthus Med vem han pratar om det svår Och med honom Fausto Pirandellofuskare Nicolo del Arca e Adolfo Wilde. Historien rullar runt, och man måste luta sig in i den lätt förgängliga sötman, för att inte bli bländad, av en bild som hänger på köksdörren, där Giuseppe Scarpi, känd som Nino, skulle ha stannat för att titta från sin plats. Tabell om han fortfarande levde, eftersom det är Brev från påven Franciskus som utnämner sin dotter till medlem av den påvliga fänriken Academy of Fine Arts and Letters of the Virtuosi al PantheonEtt år sedan.

Se även  "Riket är med dig"

Hur gick mötet med påven?
”Jag gick inte på den tiden eftersom jag var upptagen med Milanesiana. Men jag träffade honom i publiken den 19 februari tillsammans med andra från Fondazione Ente dello Spettacolo och biografbolag. Jag var hedrad och stolt över att vara där som redaktör och direktör.

Eugenio Leo var med henne.
†En filosof och teolog, han har varit en integrerad del av mitt professionella och personliga liv. Jag jämför mig mycket med honom. Han började på Pompiani som lärare 2000. Tillsammans med Mario Andreos, Umberto Eco och andra var han en av grundarna av Nav di Tesio.

En ekofigur?
”Jag ser honom igen när vi fyra går till Piergetano Marchettis notariekontor, och han lyssnar med pojkaktigt intresse till redaktionsplanen för en fiktiv publikation där en stor redaktionell koncentration måste ha undgått all logik.”

Finansanalytiker har gett dig två år kvar att leva.
«Sju fler har passerat, La Nave di Tesio har publicerat tusen titlar, varav 30 procent är en katalog, ett litterärt minne av en författare: Coelho, de Carlo, Scerpanenko, Ressa, Houellebecq … Jag minns 20. Några dagar efter att min mamma dog sa jag upp mig från Pompiani: ett rent avbrott efter 25 års arbete och resultat. Echo dog tre månader senare. Vi träffade honom Abba Chattan AlleppeyI frihetens namn, även från grundarna, ville han inte vara hövding.

Vilken är hans bästsäljare?
”Självklart, med sin katalog, Paulo Coelho. Sedan Joel Dicker, som sålde en miljon exemplar. Bland italienarna, Sandro Veronesi: The kolibri översteg 300,000».

Gäller intuition för böcker?
‘Till exempel Edith Brooke. Aldrig sett en påve gå till en lärares hus i en läsares skepnad».

En handling av tapperhet?
”Att publicera Woody Allen i lockdown, trots anklagelser från hans ex-fru och son, publiceras fortfarande som en e-bok till fullt pris. Jag vann min satsning. Litterärt arbete är oberoende av människors moraliska liv. Se Caravaggio”.

Extraliscio är en annan vinnande satsning.
Tack vare Ermanno Cavazzoni blev jag kär i den. Filmen jag regisserade och producerade med mitt Betty Wrong-produktionsbolag presenterades i Venedig, nominerades till Nastri d’Argento och vann Faiz- och Sia-priserna».

Hur mycket sover du per natt?
”Quatro malm”.

Vittorio fick en gest från din mamma att flytta klumpen med sin hand. Och hon?
”Jag tänker inte på gester. Men när jag skickar meddelanden till folk jag gillar, skriver jag hej tre gånger och stänger. Jag ville få henne att prata.

Pratar du fortfarande med ditt folk?
”Nej, jag skulle bli galen. Men jag skulle vilja se dem på kyrkogården, i familjekapellet i Styenda, där jag har lagt några konstverk för att hålla dem sällskap. Jag skulle vilja ha ritualen, som t.ex. Den lille prinsen med räven och rosen. Jag läste min brors uppsatser högt för min mor: han var sjuk. var, och jag håller löftet jag gav honom att vara honom nära.”

Varför har han alltid mörka glasögon även på natten?
David Lynch svarar på samma fråga eftersom han ser på framtiden och framtiden är mycket ljus. Jag vill göra den här meningen till min egen.

Läs kvällens andra intervjuer «Le Capitane»

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *