– Jag har inte för avsikt att säga upp mig nu. På seminariet hade jag lite…

Ingen resignation för tillfället, ”jag trivs bra”. Påve Francis I sin självbiografi, i bokhandeln 19 mars genom Harper-Collins «Life. My Story in History,” skriven med Mediaset Vatikanens korrespondent och personliga vän Fabio Marches Ragona, bekräftar vad den 87-årige påven känner om att ta ett steg tillbaka från sin föregångare, Benedict XVI (”någon i åren”). Förvänta mig kanske efter att jag har blivit inlagd på sjukhuset.” Han upprepar, ”Peters tjänst är ad vitam, så det finns inget villkor för mig att ge upp. Situationen kommer att förändras vid allvarliga fysiska störningar, i vilket fall jag redan har undertecknat avskedsbrevet, som har deponerats i statssekretariatet i början av pontifikatet. Om denna hypotes någonsin gick i uppfyllelse skulle Bergoglio – som han redan var känd under de senaste åren – inte kallas påve emeritus, ”utan helt enkelt biskop emeritus av Rom, jag kommer att gå till Santa Maria Maggiore och återvända som biktfader. Att föra nattvarden till de sjuka. Men det här är en långsökt hypotes, eftersom det är för långt att tänka på att ge upp.” Jag har inga allvarliga skäl. Det finns ingen sådan fara: gudskelov, jag har god hälsa och, om Gud vill, det finns många fler projekt som ska genomföras.”

Tråd

I sin beskrivning av sig själv granskar påven Bergoglio de viktigaste ögonblicken i sitt liv. Familjen, av piemontesiskt ursprung, flyttade till Argentina i början av förra seklet, den legendariska mormodern Rosa, som lärde honom tro och många vackra saker i livet, hans klasskamrater, hans studier i kemi och till och med hans flickvän.

”Det året i seminariet Jag hade till och med en liten svängning: Det här är normalt, annars skulle vi inte vara människor. Jag hade redan en flickvän, en väldigt söt kvinna som jobbade i filmvärlden, sedan gifte sig och fick barn. Men den här gången var jag på min farbrors bröllop och en tjej chockade mig. Hon fick mitt huvud att snurra med hur vacker och intelligent hon var. Hans bild var alltid i mina tankar i en vecka och jag hade svårt att be! Sedan gick det tack och lov över och jag ägnade mig kropp och själ åt mitt yrke.

Se även  Begravningar och begravningar i Capitolium

Första tester om hur man välsignar homosexuella i St Peter's: ett snabbt märke i pannan (högst 15 sekunder)

Europa

Elva år av hans pontifikat analyseras av dominerande områden, med början i valet 2013. En relation han kunde etablera genom sina resor med den andra påven, Ratzinger, när han bodde i ett kloster på Vatikankullen. Världen, krigen som drabbar honom, kampen för att rädda jorden, hans förhållande till kvinnor och andra religioner. Europa har några steg. En särskilt understryker den svåra relationen med Viktor Orban

I Europeiska unionen ”har varje folk med sig sin rikedom, sin kultur, sin filosofi och kan upprätthålla dem, vara harmoniska i sina olikheter. Jag talade om detta just i Budapest, eftersom jag tror att Ungerns premiärminister Viktor Orbán ville höra dessa ord båda, så Han förstår alltid att det finns ett stort behov av enhet, och Bryssel – vill standardisera allt – så det respekterar ungersk individualitet”. I boken uttrycker sig påven upprepade gånger mot fred, arbete, vapenhandlare och överdriven ekonomi. Han inleder en vädjan för att skydda skapelsen – ”Tiden rinner ut, vi har inte mycket kvar att rädda planeten” – och uppmanar unga människor att ”göra oväsen”, att inte ta till våld och inte ”förstöra verk av konst”. .

”Ratzinger, lysande exempel”: Don George firar mässa på Peterskyrkan, medan historisk relativitetsprofetior blir aktuell igen

Homosexuell

När det gäller homosexuella, en annan mycket känslig punkt hos påven, förändras inte Franciskus lära, det som förändras är den pastorala omsorgen, attityden till dem.

”Jag föreställer mig en moderkyrka som omfattar och välkomnar alla, även de som känner sig fel och har blivit dömda av oss tidigare. Jag tänker på homosexuella eller transpersoner som söker Gud och istället avvisas eller kastas ut.” ”Påven bekräftar välsignelserna för oregelbundna par: Jag vill säga att Gud älskar alla, särskilt syndare. Om bröderna biskopar beslutar sig för att inte följa denna väg, betyder det inte att detta är föregångaren till en schism, eftersom läran om kyrkan ifrågasätts inte.” Samkönade äktenskap är inte möjligt, men civila fackföreningar: ”Dessa människor som lever som en kärleksgåva förtjänar samma juridiska skydd som alla andra. Jesus gick ofta ut för att träffa människor som lever på marginalen, och det är vad HBTQ+-gemenskapen i Kyrkan behöver idag göra, som ofta är marginaliserade inom kyrkan: få dem att känna sig som hemma. , särskilt de som är döpta och som för all del är en del av Guds folk. Och de som inte är döpta och vill få det eller vill bli gudfäder eller gudmödrar, känn dig välkommen.”

Se även  Barn drunknade av mamma i Casalnuovo, familjers ångest

Vatikanen, Conclave Reform Hypothesis och se starka risker för manipulation angående kandidater: Här är varför

Recension

Under de senaste åren har det inte funnits brist på kritik för hans auktoritära regeringsstil, felsteg och den gradvisa bildningen av en bas mot honom. Vid olika tillfällen attackerades han av bloggar och tidningar, särskilt amerikanska. Påven tog det filosofiskt och sa att om han följde allt han sa och skrev så skulle han behöva gå till en psykolog en gång i veckan. Men han plågades av dem som skrev att Franciskus förstörde påvedömet. ”Vad kan jag säga? Mitt yrke är präst, jag är herde, och herdar måste finnas bland folket … Det är sant att Vatikanen är den sista absoluta monarkin i Europa, och ofta här gör de domstolsargument och intriger , men dessa planer måste kategoriskt överges.” På konferensen 2013 ” fanns en stor vilja att förändra saker och att överge vissa attityder som tyvärr fortfarande kämpar för att försvinna idag. Det finns alltid de som försöker bromsa reformen, de som vill sitta fast i tidsåldern av påven-kungen.

Påven Franciskus: ”Jag har inte gått i pension, men min uppsägning är redan undertecknad. Döden? Det skrämmer mig inte, smärtan skrämmer mig.”

© Alla rättigheter reserverade

Läs hela artikeln
budbärare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *