Jag försökte intermittent fasta (och upptäckte en app som påminner mig om att ”dricka” och andas ”) – Corriere.it

Den här artikeln är en del av nummer 340 av Futuras nyhetsbrev, som kommer varje vecka i prenumeranternas inkorgar. Information här https://www.corriere.it/futura/

Antonella Viola och hennes manTill slut övertygade de mig: jag bestämde mig för att testa intermittent fasta också. Men jag frågade mig själv direkt, var ska jag börja? Utan att veta något om det riskerar jag att hamna på akuten på grund av svimning. Den sista fastan jag minns går tillbaka till en hungerstrejk som jag började för många år sedan, när min far, vid 15 års ålder, vägrade låta mig gå på bio med vänner på sen eftermiddag (förstå mig: jag var ett land där ”att gå till staden” var alltid ett fyllt äventyr okända risker).

Så jag började läsa böcker och vetenskapliga publikationer Och jag fick reda på att det finns typer av fasta som är helt acceptabla, till exempel formeln som jag till slut valde: 14/10 (efter att ha konsulterat en läkare förstås). Det vill säga, du kan äta på tio timmar, men under de återstående fjorton måste du fasta. Naturligtvis är det nyttigt – liksom klokt – att börja fasta klockan sju eller åtta på kvällen och bryta fastan klockan nio eller tio på morgonen dagen efter. Jag sa till mig själv att jag kan göra det.

Men det räckte inte för mig, jag ville veta mer, för att ta reda på orsakerna till varför detta ”fönster” utan mat, alls farligt eller riskabelt, men lite längre än vanligt, var så hälsosamt. Så jag laddade ner en app som en vän berättade om. Lätt att använda, med snygg och grundläggande grafik. Hon öppnade små fönster och förklarade för mig att under natten eller i alla fall i ett ”fönster utan mat” renar organismen genom att utöva en sorts ”autofagi” av cellavfall och Det håller insulinnivån låg. Jag har bestämt mig för att göra det en eller två gånger i veckan för att fortsätta min dagliga rutin, som är en timmes yoga- eller pilatesövningar och tio eller femton minuters meditation. Varje dag som en jordisk bön.

Se även  Symtom på fibromyalgi ben

Jag bestämde mig till slut, trots förutsägbarheten, för att börja på måndag. Jag organiserar mig, försöker äta lunch lite tidigare för att kunna förutse sista måltiden och ställer in appen. Jag går till jobbet och efter några minuter piper telefonen: appen påminner mig om att ”andas, eftersom andningen är bra.”. Jag motstår lusten att le, som kommer så naturligt för mig inför en sådan flagrant uppvisning av dumhet, men jag minns att jag är en utövare av ”här och nu”, denna avskildhet är vår räddning, kort sagt, jag borde strunta i att jag kommunicerar.

Två timmar går och gnisslet återkommer: den här gången påminner appen mig om att ”dricka vatten, för att dricka är viktigt för din hälsa”. Jag ler igen och släpper henne. Vilket nonsens, säger jag till mig själv. Två timmar senare kommer här en annan varning: ”Roberta, kom ihåg att du kan bli en bättre person bara genom att utveckla goda vanor.” Vilken upptäckt, jag skrattar åt mig själv, men under tiden väntar jag på den här blodiga ansökan för att påminna mig om att jag måste dricka vatten, för jag glömmer det alltid. Och faktiskt, när vattenvarningen kom, två timmar senare, sträckte jag mig genast efter min skrivbordsflaska, som har ”Reading Changes Everything” ingraverat på baksidan.

Mina damer och herrar, det är allt. Timmarna går och jag inser att jag behöver de där milda påminnelserna. Kom ihåg att du måste dricka, kom ihåg att du måste andas, kom ihåg att du måste leva. Jag vet, jag vet, jag skrattar och förstår dig. Men det är som om vi ibland behöver en vänlig röst för att påminna oss, utan brådska, utan oro. Alltså, som en klapp på huvudet. Men det är dags för fastan. Precis som en uträkning av Carlo Rovelli stoppade jag den sista tuggan hummus i munnen (man tänker inte ens på att äta stekt fläsk revbensspjäll om man fastar) vid 19-tiden.

Se även  Bassetti attackerar Fedez: "Han pratar om mental hälsa och kysser Rosa Chemical." Svar: "Det får dig att skratta" - Corriere.it

Sedan mer jobb, kvällsläsning, en bit av ”Diplomaten” och sömn. Jag går upp som vanligt kl 6, pigg och utan glupande mardrömmar. Min app påminner mig om att ”det är hälsosamt att dricka jasminte” så fort jag vaknar men den här gången skickar jag det åt helvete eftersom ingen tar ifrån mig mitt svarta kaffe. Gymnastik och meditation (den här gången med fokus på mage och mage) och sedan, högtidligt, som om jag närmar mig ett påskmysterium, bryter jag fastan vid nio. Ingen stor grej, mjölk och lite fullkornskex, men med ”lugn och mindfulness”, hörnstenarna i att tugga enligt min appvän. Det behöver inte sägas att jag kände mig som en bättre person, en medlem av ”14/10-klubben”, en del av en elitgrupp med frisk kropp och ett klart sinne.. Duschborste och två droppar parfym.

Jag går ut och går med kungar, som det anstår en medveten person, förkroppsligad i nuet, rotad som ett berg. Och som alltid ringde han min mammas nummerför de första fyra telefonsamtalen jag ringer till henne per dag.
”Hej mamma, visste du att det är något nytt? Jag började intermittent fasta.
”Och vad skulle det vara?”
”Jo, jag äter klockan sju på kvällen och äter frukost klockan nio på morgonen.”
«Robbie, jag har gjort det här i åttio år».
«Ehm, hon är en riktig mamma och du mår faktiskt bra. Men du vet, det är annorlunda här. Jag laddade till och med ner en app.
”Vad gör appen?”
”Då och då påminner han mig om att jag ska dricka vatten.”
«…» (Mamma säger ingenting, hon kanske tycker att jag behöver en bra).

Se även  Dessa förkylningsmediciner har allvarliga biverkningar: vad är den nya AIFA-utredningen?

Och jag fortsätter med låg röst: ”Och då och då påminner han mig om att andas …”. Mamma är tyst. Kanske generad, kanske orolig, och kanske både och. byter ämne. Det kanske är bättre.

Och så, med citat av den största författaren genom tiderna, bestämde han sig för att det var ”en rolig sak som jag aldrig kommer att göra igen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *