”Fångarna blev tillsagda att inte kritisera Italien för att ha undertecknat en pakt…

Från vår korrespondent
Taipei, Taiwan) Li Mingzhi, 47, är En av symbolerna för Taiwans kamp för frihet: politisk aktivist, och tidigare medlem av det demokratiska progressiva partiet (”DPP”, liksom president Tsai Ing-wen), för bara några månader sedan avslutade han fem års hårt fängelse i Kina, där han greps 2017 och sedan dömdes för ”uppvigling att undergräva statsmakten.” Hans fall var sensationellt, utlöste internationella befrielsekampanjer och ytterligare förvärrade relationerna mellan Taiwan och Folkrepubliken. Ming Chi är fri idag, bor i sitt hemland Taipei och är bland de få som personligen kan intyga inte bara hur utbredda kinesiska kontrollanter är; Men också hur systemet med internering som kommunistpartiet upprätthåller för politiska oliktänkande fungerar inifrån. Det var här som Corriere träffade honom. Sandaler på fötterna, svart jacka, Ming-som först visade oss på sin smartphone en video av talet i ett rum Georgia Meloni, ett beslut där premiärministern starkt försvarar beslutet att leverera vapen till Ukraina. Den har översatts till kinesiska. «Det spred sig hit (som det också hände i Kiev, ndr) – Berätta för oss -. Jag delar inte vad din premiärminister tycker homosexuella, men hennes ord imponerade på oss. Vi känner oss bundna till Ukrainas öde: Ryssland och Kina har en gemensam pakt mot den fria världen.”

Varför greps hon?
Jag har hjälpt politiska fångar med ekonomiska donationer. De arresterade mig en dag när jag reste in i Kina på en personlig resa: de gav mig ögonbindel, satte mig i bilen och tog mig till en okänd plats ».

Har du någon aning om hur de spionerar på dig?
De kinesiska myndigheterna fick tillgång till min dator genom meddelandesystemet WeChat. De hade mina konversationer. Jag fick veta om det under rättegången.”

Se även  Hijab-kontrovers i Indien: Attack mot flickans bror i centrum för kontroversen

WeChat är en kinesisk programvara, som TikTok. Har vissa västerländska institutioner rätt att förbjuda dess användning?
”Jag har inga bevis för att TikTok var designat för att spionera på utlänningar, men kinesisk lag kräver att alla sociala medier måste vara tvungna att tillhandahålla information av nationell säkerhet.”

Låt oss gå tillbaka till rättegången: de tog fram ett erkännande från henne.
Innan jag dömdes till tvångsarbete höll de mig i två månader under hemövervakning på en okänd plats, utan att kunna prata med någon. Det är ett sätt att mentalt förstöra dig själv. Rättegången var offentlig, ett fall utan motstycke. För politiska brottslingar i Kina händer detta aldrig. Det var för att jag är taiwanesisk och för att min fru lanserade en stor mobiliseringskampanj.”

Vad var behandlingen?
”De satte mig i en cell på 20 kvadratmeter med sexton personer blandade med vanliga kriminella. Tretton timmar om dagen av tvångsarbete och bara två intervjuer med familjen på 5 år, alltid övervakade. Agenterna var artiga, de förbarmade sig över mig De tänkte: hur tänker han. Trotsar han Kina?

Vilka jobb gjorde han?
«Tillverkning av handskar eller skor. Som sedan skickas till Kanada eller USA. Det amerikanska företaget lägger beställningen till den kinesiska fabriken, och den senare skickar den till fängelser. Jag vet inte hur mycket USA vet. Men jag hade en politisk fånge med mig: nu stämmer han ett amerikanskt företag.

Vad förväntas för politiska fångar utöver jobb?
De kallar utbildning i tanke och politik. Först var det trettio minuter om dagen, sedan blev det två timmar. De flesta av dem kretsar kring Maos tanke och ideologi. Sedan pratar vi om hur väst utnyttjar Kina och kritiserar det mycket. Även om det finns ett undantag och det gäller Italien ».

Se även  Har "medelåldern" försvunnit? Eller är hon över sextio? ...

det genom att säga?
”Politiska fångar får uttryckligen höra att ert land är det minsta att kritiseras, eftersom det undertecknade Belt and Road Initiative, det vill säga handelsavtalen för New Silk Road (som den gula och gröna regeringen undertecknade 2019. Det är mycket kritiserades av amerikanerna, ndr). De talar om det som en framgång. Genom att göra det, säger de, hjälper Kina svagare länder som på grund av demokratin måste möta kaos och fattigdom.

Läste du i fängelse?
”Vad de lät mig. Jag läste Animal Farm och 1984, innan de förbjöds, 2022. Jag sökte i böckerna. Jag har en lång lista med censurerade texter.

några?
Duraidah, Camus, Al-Amiri. Och alla Primo Levi. Här har jag en lista på dem som inte släppte mig förbi.’

Vid det här laget kontrollerar Lee Ming-som kontrollerar sin e-post och skickar oss det officiella dokumentet med listan över censurerade böcker: det finns 9 böcker av Levi, inklusive ”The Truce” och ”Drilled and Saved”)

Dåvarande talman Nancy Pelosi ville under sitt omtvistade besök i Taipei i augusti träffa henne. Vad sa han till henne?
Världen borde hjälpa Taiwan att avslöja Kinas lögner. De hävdar att demokrati inte passar kineserna, men det är inte sant. Taiwan är ett exempel på detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *